SINOĆ JE BILA CRNA NOĆ ZA BiH| Nevrijeme poharalo Bosnu: Jak Vjetar srušio i munaru na džamiji…

3

Snažan olujni vjetar srušio je u noći s ponedjeljka na utorak munaru Čaršijske ili Ferhad-begove džamije u Tešnju.
Dojava o incidentu Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona došla je u 1 sat poslije ponoći.

Povrijeđenih srećom nije bilo, pričinjena je znatna materijalna šteta na džamiji i okolnim objektima, uglavnom poslovnim prostorima, potvrđeno je za Klix.ba iz Operativnog centra MUP-a ZDK.

Ferhad-begova džamija u Tešnju je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Sagrađena između 1555. i 1558. godine. Njen graditelj je bio Ferhad-beg, a po pisanim podacima, on je bio bliži rođak sultana Sulejmana Veličanstvenog, a po nekim dokumentima je i sin njegove sestre.

Prema podacima Meteoalarma u regija Tuzla, kojoj pripada i Tešanj, jučer su bilježeni udari vjetra od 60 do 90 kilometara na sat. Današnja prognoza procjenjuje brzinu vjetra od 60 do 80 kilometara na sat.

Zbog jakog vjetra vanredno stanje na putu Skender Vakuf – Banja Luka

Zbog jakih udara vjetra na snazi je vanredno stanje na regionalnom putu R-414 Skender Vakuf – Banja Luka pa se na toj dionici ne preporučuje kretanje.
Jaki udari vjetra bilježe se i na ostalim putevima u BiH, a posebno na dionicama u planinskim predjelima.

Vozači se upozoravaju na mogućnost urušavanja stabala, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja na cestu. Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Mole se vozači da na toj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Lončari obustavljen je saobraćaj zbog izgradnje mosta u mjestu Krepšić. Za vrijeme obustave, vozila mogu saobraćati regionalnim putem R-460 Brčko-Cerik, kao i lokalnim putevima i ulicama u naselju.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (na dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Trenutna zadržavanja na graničnim prijelazima nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Izvor : ciknews.com

[ads2] [ads]