OVO JE VAŽNA VIJEST ZA NAŠU DIJASPORU| Sada su bliže svojoj domovini Bosni: Iz tuzlanskog aerodroma…

1

Međunarodni aerodrom u Tuzli već je u devetom mjesecu premašio brojku od 400.000 putnika i na dobrom je putu da ostvari ove godine rekordnih više od pola miliona putnika, što bi bio nezabilježen rast od oko 60 posto!

Od 2013. godined kada je uspostavljena prva međunarodna linija Tuzla – Malmö, Međunarodni aerodrom Tuzla konstatan rast broja putnika, i to za oko 100 hiljada godišnje. Izuzetak je 2017. godina, kada će rast prevezenih putnika biti skoro duplo veći! U 2016. godini kroz ovaj aerodrom prošlo je 311 hiljada putnika, a već u devet mjeseeci ove godine, više od 400 hiljada, tako da se do kraja godine očekuje više 500 hiljada putnika, što bi bio impresivni rast od oko 60 posto!

Međunarodni aerodrom u Tuzli premašio je u ovoj godini brojku od 400.000 putnika i na dobrom je putu da ostvari ove godine rekordnih više od pola miliona putnika.

U julu je zabilježen mjesečni rekord od 63.000 putnika mjesečno, no prosječno se mjesečno preveze 50.000 putnika, koliko se na Mostarskom aerodromu preveze za godinu dana. Ovo poređenje je bitno da bi se shvatio stvarni značaj skorog dolaska niskotarifne njemačke kompanije Eurowings u Mostar. Najveći grad u Hercegovini ima povijesnu priliku da ponovi sličan avio-bum kakav je napravila Tuzla tokom proteklih pet-šest godina.

Inače, ukupan broj prevezenih putnika na četiri aerodroma u BiH u 2016. godini iznosio je milion i 225 hiljada.
Vodeći je Sarajevski aerodrom sa 839 hiljada putnika, na drugom mjestu je Tuzlanski sa 311 hiljada putnika, treći je Mostarski sa 54 hiljade putnika a na četvrtom mjestu je Banjalučki aerodrom sa 22 hiljade putnika godišnje.

Ako se ostvari prognoza s početka godine, Sarajevski aerodrom će prvi put u povijesti prevesti milion putnika u jednoj godini a Tuzlanski pola miliona.

Izvor : Slobodna Bosna

[ads2] [ads]