NEKA SE STIDE SVI BOSANCI KOJI KUKAJU: Pogledajte od čega živi Šestočlana porodica Džindo…

5

Kada su krojili svoju budućnost i stvarali porodicu, Meliha (35) i Alen Džindo (42), bračni par iz Vlasenice, ni sanjali nisu da će se baviti proizvodnjom magarećeg mlijeka za svoje potrebe, ali i za tržište širom regiona.

Napravili biznis

Stjecajem okolnosti oformili su farmu od 17 magaraca, od čega su dva mužjaka i oni služe samo za priplod. Meliha je hemijski laborant i njena škola joj dobro dođe u proizvodnji i pakovanju magarećeg mlijeka, a Alen je profesionalni vozač i razvozi mlijeko.

– U prije dvije godine, najstariji sin Tarik imao je veliki kašalj i bolničko liječenje nije pomoglo. Izliječio se za petnaest dana konzumiranjem magarećeg mlijeka. To je ponukalo mene i suprugu i nabavili smo jednu magaricu kako bismo pomogli i drugima da se izliječe. No, ta ideja prerasla je u porodični biznis, od čega se lijepo živi – naglasio je Alen.

Kaže, imati farmu magaraca nije jednostavan posao. Nema vlastitog zemljišta te u zakup uzima njive kako bi osigurao hranu za svoju stoku, a od države nema nikakav podsticaj. Nisu ni očekivali da će se kompletna šestočlana porodica zaljubiti u ovaj posao i da će svi biti angažirani oko svojih ljubimaca.

Važna higijena

– Treba svakog jutra poraniti, pomusti magarice, nahraniti i očistiti ih. O higijeni životinja i mlijeka mora se strogo voditi računa, kao i o redovnom veterinarskom pregledu. Magarice daju malo mlijeka. Iako je njihovo mlijeko skupo, ne može se očekivati velika zarada. Ako se posao koji radiš voli, donosi priličnu zaradu i, kad znaš da liječiš druge ljude, zadovoljstvu nigdje kraja – naglašava Meliha.

Velika ljubav

Pored Melihe i Alena, na farmi je angažirana kompletna porodica Džindo. Djeca Amina, Emina i Hamza idu u osnovnu školu u Vlasenici. Najstariji sin Tarik pohađa gimnaziju u Sarajevu i, kada je na raspustu, preuzima veliki dio posla. Ostalo troje djece, kada dođu iz škole, pravo idu na farmu i svako zna svoj posao. Svjesni su da se od toga živi i velika ljubav prema ovim životinjama daje im zadovoljstvo u radu.

Izvor : Avaz

[ads2] [ads]