Košarac: Da li ste svjesni što je Bosna sada uradila pred cijelim svijetom, to je sramota

318

Član Predsjedništva SNSD i izabrani poslanik te partije u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da pismo Valentina Incka upućeno Savjetu ministara još jedan dokaz da visoki predstavnik predstavlja produženu ruku političkog Sarajeva i SDA, te da zbog toga OHR treba da bude ukinut, a visoki predstavnik mora da ode iz BiH.

Na pitanje da prokomentariše odluku Incka da pozove članove Savjeta ministara da realizuju međunarodni ugovor kojeg Parlamentarna skupština BiH nije ratifikovala, a odnosi se na grant Kraljevine Saudijske Arabije, kojeg je ta zemlja dodijelila Univerzitetu čiji je vlasnik Ejup Ganić, Košarac je naglasio da taj čin Valentina Incka predstavlja kršenje dejtonskog Ustava i sraman pokušaj da se Parlamentarnoj skupštini BiH oduzmu njene ustavne nadležnosti.

– Incko vrlo dobro zna da se nijedan međunarodni sporazum ne može ispuniti bez davanja saglasnosti parlamenta BiH za ratifikaciju tog sporazuma. Međutim, kao i uvijek u posljednjih 20 godina, OHR i visoki predstavnik priklanjaju se stavovima bošnjačkih političara i prave nered u ovoj zemlji. U ovom slučaju, visoki predstavnik daje zeleno svjetlo donaciji Saudijske Arabije i to u trenutku kada se cijeli svijet zgražava nad svirepim ubistvom novinara /DŽamala/ Kašogija koje je naredio tamošnji režim. Nigdje u svijetu danas ova donacija ne bi bila odobrena, osim u BiH u kojoj stranci još mogu da rade šta hoće – istakao je Košarac.

Osim toga, podsjetio je Košarac, ova saudijska donacija bila je namijenjena privatnom fakultetu Ejupa Ganića, koga Republika Srpska i njene institucije smatraju odgovornim za zločine u Dobrovoljačkoj, što je bio razlog da poslanici i delegati SNSD-a u oba doma Parlamenta BiH odbiju da daju saglasnost na ovaj sporazum.

– On je, nažalost, u Predstavničkom domu prošao glasovima srpskih poslanika iz Kluba SDS-a, što je jedna od brojnih grešaka koje su u zajedničkim institucijama u protekle četiri godine napravili predstavnici takozvanog Saveza za promjene. Oni su, nažalost, vodili neku svoju politiku, politiku koja je nanijela veliku štetu interesima Republike Srpske i srpskog naroda, koji je takvu politiku kaznio na proteklim izborima – naglasio je Košarac.

On je izrazio uvjerenje da poslije ovih izbora neće biti tako i da neće biti srpskih poslanika koji će podržavati ovakve sporazume.

– Takođe se nadam da će se srpski ministri u Savjetu ministara BiH sada suprotstaviti sramnim preporukama visokog predstavnika i da će spriječiti primjenu ovog sporazuma koji nije dobio podršku institucija Republike Srpske i četvorice srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH – rekao je Košarac.