Jergović: Posle svega što ste uradili Hrvatima kako je mogu biti Bosanac

787

Miljenko Jergović povodom Dana državnosti BiH objavio je status na svojoj službenoj Facebook stranici kojim pojašnjava kako su Bošnjaci izigrali vrijednosti ZAVNOBIH-a. FB status prenosimo u cjelosti.

Miljenko Jergović: Započela je likvidacija Hrvata iz BiH, njihovo pretvaranje u obespravljenu manjinu s obećanim pravima kakva su manjine imale u sultanskoj Turskoj

Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Tako je rečeno na današnji dan prije sedamdeset i pet godina, U tim je riječima temelj nove bosanske državnosti, te osnovni razlog zbog kojeg partizani kao ratni pobjednici nisu Bosnu i Hercegovinu podijelili između susjeda, nego su je uvažili kao zasebnu, ravnopravnu državotvornu cjelinu unutar Jugoslavije.

Cjelinu koju cjelinom čine njezini Srbi, Hrvati i Muslimani (Bošnjaci). Tako je to bilo i ostalo do prije neki dan.

A onda su bošnjački nacionalisti vjerske ili građanske inspiracije, slijedeći logiku koja je prethodno već uspostavljena u Republici Srpskoj, rekli da Federacija Bosne i Hercegovine nije i srpska, i hrvatska, nego je bošnjačka i bosanska, tobož građanska, pa još ostavljena Redžepu Erdoganu u amanet.

I tako je započela likvidacija Hrvata iz Bosne i Hercegovine, njihovo pretvaranje u obespravljenu manjinu s obećanim pravima kakva su manjine imale u sultanskoj Turskoj.

Kada sam tekst “Može li čovjek biti Bosanac” prvi put objavio, izazvao je bijes bošnjačkih nacionalista, koje sam onda lijepo jednog po jednog blokirao, onako kako činim i s njihovom srpskom i hrvatskom braćom. Većina njih je, zanimljivo, bila građanske ispiracije. Komšiluk je zamijenjen komšićilukom. Tekst “Može li čovjek biti Bosanac” objavljujem ponovo, u čast Zavnobiha, i neka je sretan Dan državnosti onima, ako takvih još ima, kojima Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Dok je ijednog takvog, ima i Bosne.