I RUSKI AMBASADOR PROTIV DOLASKA BRITANSKIH VOJNIKA: “TIME SE ŠALJE PORUKA DA JE SITUACIJA NAPETA”!

3

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov smatra da upućivanje pojačanja EUFOR-u tokom opštih izbora u BiH šalje pogrešnu poruku kako za BiH, tako i za međunarodnu zajednicu, jer se stiče utisak da je situacija u zemlji napeta i zahtijeva međunarodno angažovanje, što, kako kaže, nije tačno.

Govoreći o slanju dodatnih 40 britanskih vojnika u BiH tokom opštih izbora, Ivancov je rekao Srni da ne zna čime se rukovodio operativni komandant EUFOR-a pri donošenju takve odluke.

“Skrenuli smo pažnju na izjavu britanskog sekretara za odbranu Gavina Williamsona. Vidjeli smo i pojašnjenje britanske Ambasade da ta misija nije usmjerena protiv Rusije i da se vojnici šalju na zahtjev EUFOR-a. Ostavimo tezu o malignom uticaju na savjest državnog sekretara, pogotovo jer smo više puta govorili o našoj ulozi ovdje”, rekao je Ivancov.

Ruski ambasador u BiH izrazio je zabrinutost zbog ove odluke, naglašavajući da takvo kadrovsko jačanje u ovom trenutku nije neophodno.

“Vidimo da su ti planovi već izazvali oštru reakciju u Republici Srpskoj. Slanje 40 specijalista sa obaveštajnim funkcijama u BiH se u Republici Srpskoj interpretira kao pokušaj miješanja u izbornu kampanju”, ukazao je Ivancov.

[ads2]

Ruski ambasador je podsjetio da je u nedavnom kominikeu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira naglašeno da izbori treba da budu slobodni i pošteni, a to, istovremeno, podrazumijeva suzdržavanje od bilo kakvih aktivnosti koje bi se mogle shvatiti kao pokušaj uplitanja u izbornu volju građana.

Britanski “Times” objavio je da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO-a u BiH kako bi “spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore”.

Isti izvor je naveo da će britanski ministar odbrane Gavin Williamson o ovome obavijestiti 28 ministara odbrane zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu, te da će istaći kako će taj potez potvrditi važnu ulogu Velike Britanije za evropsku bezbjednost.

Iz britanske Ambasade Srni je juče rečeno da Velika Britanija ne šalje dodatnih 40 vojnika i oficira u misije EU i NATO-a u BiH radi “sprečavanja uplitanja Rusije u opšte izbore u oktobru”, već da je odgovorila na zahtjev operativnog komandanta EUFOR-a Džejmsa Everarda za upućivanje tih vojnika da bi se unaprijedili kapaciteti EU snaga.

U okviru EUFOR misije “Altea” u BiH je raspoređeno 600 vojnika od čega je samo četvoro iz Velike Britanije.

Podsjećamo, jučer se i predsjednik RS-a, Milorad Dodik, usprotivio dolasku novog kontingenta britanskih vojnika.

“Organi Republike Srpske to ne trebaju, niti je to ko tražio. Ako je to samostalno urađeno od Britanaca onda je to miješanje u unutrašnje stvari ovdje i to je akt ravan upadu u ovu zemlju”, rekao je Dodik novinarima.

Izvor : bh.vijesti.com/S.B.

[ads2] [ads]