-7 C
Sarajevo
Thursday, January 17, 2019

HRVATSKI MEDIJI U NEVJERICI: “ČOVIĆ NA OBILJEŽAVANJU PRAZNIKA KOJI DISKRIMINIRA HRVATE I BOŠNJAKE”!?

Hrvatska HINA piše da da su banjalučku proslavu neustanog praznika ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog ambasadora, te da je na proslavi sudjelovao i lider HDZ-a Dragan Čović koji je sjedio u prvom redu na svečanoj akademiji održanoj u dvorani “Borik” i koga su pozdravili kao “vođu delegacije hrvatskog naroda”.

Bio je to pokušaj da se spriječi proglašenje neovisnosti BiH od SFRJ, iako se bivša jugoslavenska federacija do tada praktično raspala nakon osamostaljenja Hrvatske i Slovenije, a ujedno je predstavljao uvod u nasilnu uspostavu protuzakonite vlasti u dijelovima BiH, nakon čega su uslijedili masovni etnički progoni Hrvata i Bošnjaka s tih teritorija.

Hrvatski mediji podsjećaju da je upravo ta činjenica bila razlogom da Ustavni sud BiH proglasi 9. januara neustavnim kao entitetski praznik, no vlasti u RS predvođene Miloradom Dodikom, sadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH, presudu Ustavnog suda su najprije ignorirale, a potom su 2016. godine raspisali referendum s pitanjem biračima u tom entitetu da se 9. januara ipak nastavi obilježavati kao “dan republike”.

Na temelju rezultata tog referenduma u oktobru 2016. godine donijeli su novi zakon kojim su 9. januara ponovo proglasili entitetskim praznikom, što su hrvatski i bošnjački zastupnici u parlamentu RS bojkotirali.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nakon toga je podnio novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi s tim zakonom, no presuda u ovom slučaju još nije donesena.

IZVORSB

IZDVAJAMO

“Čović hoće da crta nove granice, ovako bi po njemu trebala izgledati BiH, a Dodik nije jedini koji će nas prodati”

Reakcija na izjave predsjednika Srbije o potrebi stvaranja trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine...

Ovo su Komšiću uradili u Hrvatskoj i NEĆE MU BITI DOBRO

Hrvatski portal “poskok.info”, pozivajući se na pisanje također hrvatskog portala “dnevnik.ba”, objavio je vijest da je Željko Komšić, navodno, u septembru 2006. godine učio...

Silajdžić: Znate li zašto BiH smeta svakome!

– U Srbiji svjedočimo konstantnoj dvostrukoj politici prema našoj zemlji, formalnoj koja deklarativno priznaje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te suštinskoj koja u Bosni...