GDJE SU SAD MIŠEVI KOJI PLJUJU PO DŽEKI| Pogledajte koliko srce Dijamant ima: Danas je posjetio…

6

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko poznat je po čestom učešću u humanitarnima akcijama, a već nekoliko godina napadač Rome s ponosom nosi titulu ambasadora UNICEF-a.

Dijamant je još jednom pokazao da ima veliko srce, pogotovo za djecu.

Najbolji strijelac italijanske Serie A u prošloj sezoni u društvu Aleksandra Kolarova posjetio je bolnicu Villa San Pietro, te vratiti osmijeh pacijentima smještenim na dječijem odjeljenju.

Ovu akciju oranizovale je Roma Cares u saradnju s Geco Animation, a Džeko je još jednom pokazao koliko srce ima.

[ads2]

Edin Džeko bosanskohercegovački je nogometaš i član bosanskohercegovačke reprezentacije. Trenutno nastupa za italijansku Romu na poziciji napadača. Poznat je i po nadimku “Bosanski dijamant”.

Prije bosanskohercegovačke A-selekcije igrao je za bosanskohercegovačku U-19 i U-21 reprezentaciju. U A-selekciji debitirao je 2. juna 2007. godine protiv reprezentacije Turske, kada je postigao i svoj prvi gol. U martu 2009. godine, bosanski sportski komentator, Marijan Mijajlović, tokom prenosa utakmice protiv Belgije, Džeki daje nadimak Bosanski dijamant, a Džeko u toj utakmici postiže jedan od najljepših golova u svojoj karijeri.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. postigao je 9 golova i tako postao drugi najbolji strijelac kvalifikacija. U septembru 2012. godine, u pobjedi 8–1 protiv Lihtenštajna, Džeko postiže svoj prvi hat-trick u dresu reprezentacije, te u isto vrijeme postaje najbolji strijelac reprezentacije sa 24 postignuta gola. Rekord je prije njega držao, Elvir Bolić, sa 22 postignuta gola.
Kvalifikacije za FIFA Svjetsko prvenstvo 2014, Džeko okončava kao drugi strijelac kvalifikacija sa ukupno 10 postignutih golova, a BiH se po prvi put u svojoj historiji uspijeva kvalifikovati na jedno veliko fudbalsko takmičenje.

U junu 2014. godine, Džeko dobija pozivnicu da nastupi za BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Prve dvije utakmice grupne faze takmičenja, BiH gubi protiv Argentine 2–1 i Nigerije 1–0, a Džeko ne uspijeva postići niti jedan gol. Međutim, u trećoj utakmici grupne faze, Džeko postiže prvi gol u pobjedi protiv selekcije Irana. Međutim, BiH sa dva poraza i jednom pobjedom u svojoj grupi završava na trećem mjestu i ne uspijeva se plasirati u daljni tok takmičenja.

U augustu 2014. godine, Džeko nasljeđuje kapitensku traku od Emira Spahića, koji najavljuje svoje povlačenje iz reprezentacije BiH. U martu 2015. godine, Džeko postiže svoj drugi hat-trick za BiH protiv selekcije Andore u sklopu kvalifikacija za UEFA EURO 2016

Izvor : ciknews.com

[ads2] [ads]