-5 C
Sarajevo
Thursday, January 17, 2019

Evo zašto se NATO smiješka BiH a sarađuje sa Srbijom!

BiH je još daleko od članstva u NATO-u, istina, bliže nego prošle godine, ali uz uslov da država usvoji Nacionalni godišnji program u cilju aktivacije MAP-a (akcioni plan za članstvo). Srpski politički predstavnici u BiH to usvajanje “miniraju”, pod izgovorom da slijede put Srbije u sigurnosnom smislu, a zanemarujući da istočni susjed BiH ima više nego intenzivnu saradnju s Alijansom.

Uslov da BiH bude službeno aktiviran MAP jeste da država usvoji Nacionalni godišnji program. BiH je na korak od usvajanja tog programa. On je u formi Nacrta u Vijeću ministara, ali već nekoliko puta ta tačka dnevnog reda je izbjegnuta, a prije svega zbog izbjegavanja srpskih ministara da se izjasne o tome.

Politički predstavnici iz RS-a gotovo jednoglasno odbijaju saradnju s NATO-om, pozivajući se na politiku Srbije koju žele pratiti.

Ipak, praksa pokazuje drugačije. Prvo, Nacionalni godišnji program ni blizu ne znači članstvo u Alijansi, ali je značajan iskorak zbog provođenja bitnih reformi. A s druge strane Srbija itekako sarađuje s NATO savezom i to na obostrano zadovoljstvo. Tu činjenicu srpski politički predstavnici u BiH redovno izbjegavaju spomenuti.

To je naglasio u svom pismu Predsjedništvu BiH i američki državni sekretar Mike Pompeo. On navodi kako i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a te da zato nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Sjevernoatlanskim savezom.

Srbija je od 2003. godine započela pripreme za učešće u Partnerstvu za mir, a NATO je za tu zemlju pripremio i poseban program. Učesnica tog partnerstva Srbija je postala 2006. godine, a dokument je potpisao Boris Tadić. Saradnja Srbije za sada ne predviđa članstvo u NATO-u, ali potiče intenzivnu saradnju.

James Appathurai, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a
nedavno je kazao da je saradnja sa Srbijom bolja nego ikad.

Od pristupanja programu Partnerstvo za mir Vojska Srbije je učestvovala u 150 vojnih vježbi sa članicama NATO-a. Vojska Srbije je najčešće izvodila vježbe sa SAD-om te Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom.

Od 2006. Srbija je svake godine izvodila više vježbi sa NATO-om, a najviše 2012. kada su učestvovali u 23 vježbe. Posljednji dostupnici podaci govore da je Srbija 2017. učestvovala u 15 vježbi s vojnicima NATO-a.

Poređenja radi, s Rusijom je od 2006. godine Srbija ukupno učestvovala u 12 vježbi. Ukupno je 401 vojnik vojske Srbije stekao kompetencije po NATO standardima.

Od 2007. godine Rusija je vojsci Srbije donirala 51.000 eura, a s druge strane članice NATO-a donirale su 40 miliona eura.

Sve ovo dovoljno govori koliko Srbija aktivno i intenzivno sarađuje s NATO-om i ne ide u prilog političarima iz RS-a koji blokiraju saradnju BiH sa NATO-om. Jedina razlika je što je BiH davno iskazala interes i podnijela inicijativu za članstvo u Alijansi, a Srbija to još nije uradila iako paralelno sve intenzivnije sarađuje.

 

IZDVAJAMO

“Čović hoće da crta nove granice, ovako bi po njemu trebala izgledati BiH, a Dodik nije jedini koji će nas prodati”

Reakcija na izjave predsjednika Srbije o potrebi stvaranja trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine...

Ovo su Komšiću uradili u Hrvatskoj i NEĆE MU BITI DOBRO

Hrvatski portal “poskok.info”, pozivajući se na pisanje također hrvatskog portala “dnevnik.ba”, objavio je vijest da je Željko Komšić, navodno, u septembru 2006. godine učio...

Silajdžić: Znate li zašto BiH smeta svakome!

– U Srbiji svjedočimo konstantnoj dvostrukoj politici prema našoj zemlji, formalnoj koja deklarativno priznaje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te suštinskoj koja u Bosni...