DODIK NAJAVIO DA ĆE RUŠITI: Pogledajte šta će uraditi nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću…

4

Pozivam sve Srbe da napuste Tužilaštvo i Sud BiH i da dođu u institucije Republike Srpske i da se dogovorimo šta dalje raditi, izjavio je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je kazao da organi BiH ne uspijevaju ispuniti osnovne zadatke i da je vidljiv zastoj.

“Prije svega treba usvojiti zakon o akcizama koji je blokirao proces EU integracija. Republici Srpskoj je cilj da BiH dosegne kandidatski status i vjerujemo da bi neke aktivnosti u tom pogledu bile korisne. Čovića sam upoznao sa situacijom u RS. Prema ekonomskim parametrima RS stoji bolje nego u prethodnim godinama, bolje nego u vrijeme kada su kritičari današnje situacije bili u vlasti. Politička situacija u RS je stabilna, a institucije funkcionišu bez obzira na operacije opozicije”, rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je kazao da je odnos njegove stranke i HDZ-a bila tema razgovora. Dodik je kazao da trenutna nemogućnost obezbjeđivanja parlamentarne većine na nivou BiH o temi Ustavnog suda za sada formalno onemogućava dalje djelovanje.

“Ne odustajemo od onoga što jeste Ustavni sud i što Ustavni sud ima strance koje treba skloniti. Politika uklanjanja stranaca treba biti permanentni zadatak svih institucija na nivou BiH. BiH sa sadašnjom krizom je u totalnom zastoju i teško će se izvesti iz krize. Intervencionizam Međunarodne zajednice ne daje rezultate. On se pokazao kao loš i stvorio je rak ranu neuspješnoj i propaloj BiH. Predlažem unutrašnji dijalog najvažnijih političkih aktera i time bi se moglo deblokirati. Ako nema dogovora, BiH koja je i onako propala zemlja će se dodatno urušiti”, kazao je Dodik.

Predsjednik RS je kazao da SNSD podržava izmjene Izbornog zakona.

“RS ne može završiti nekoliko važnih razvojnih projekata jer mjesecima stoji i treba da dobije formalnu saglasnost Savjeta ministara. To je jedan od primjera. Mi od institucija BiH nemamo nikakve koristi. BiH, kao trula i propala zemlja, ako se ne rehabilituje nema šanse da se taj trulež ne raširi. Dijalog bez stranaca i njihovog miješanja je potreban. Sve sada kipi i ne može da funkcioniše”, dodao je Dodik.

Lider SNSD-a je istakao da se treba vratiti priča o Sudu i Tužilaštvu BiH.

“Pozivam na jedinstvo u Republici Srpskoj. Presuda Naseru Oriću je dokaz da u BiH nema kazni za zločince protiv Srba. Musliman sudi muslimanu. Sudija i predsjednik Vijeća je musliman i nisu mu bili dovoljni dokazi za presudu. Mnogi svjedoci su zastrašeni, a neki umrli pod sumnjvim okolnostima. Sudija Mulić ili kako se već zove je Bošnjak i musliman i on presuđuje Oriću koji je u ime džihadista ubio Srbe. Ovo je priča da rehabilitujemo priču o referendumu i odbijemo priču o Sudu i Tužilaštvu BiH. Ovo je nedopustivo. Ovo je prevršilo sva naša nezadovoljstva i pozvat ću sve važne ljude u RS. Ovo je tačka preko koje se neće moći preći. Sud i Tužilaštvo se solidarišu sa zločinima Nasera Orića”, mišljenja je Milorad Dodik.

Lider SNSD-a smatra da se vratila praksa “kadija te tuži, kadija ti sudi”.

“Pozivam Srbe da napuste Tužilaštvo i Sud i da dođu u institucije RS i da se dogovorimo šta dalje raditi i da donesemo odluku da otkažemo legitimitet Sudu BiH i Tužilastvu BiH”, izjavio je Dodik.

Izvor : N1

[ads2] [ads]