-5 C
Sarajevo
Thursday, January 17, 2019

Dačić: Vi nešto da pričate Srbima? Prvo se izvinite!

Dačić je u izjavi za “Politiku”, povodom ocjene hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na božićnoj proslavi da je “proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana”, rekao da je pitanje da li ta reintegracija znači i vraćanje protjeranih Srba.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je Hrvatsku da se izvini Srbima za genocid i etničko čišćenje u vrijeme NDH, pa da tek onda dijeli lekcije.

Jer, kako je dodao, u Hrvatskoj sada živi 180.000 Srba od 560.000 koliko ih je bilo 1991.

“Ili je to reintegracija samo onih koje nisu pobili, protjerali ili pokatoličili… I kako Srbi iz Hrvatske mogu da izvrše agresiju na svoje teritorije gdje su živjeli”, upitao je Dačić.

On je dodao da je pomirenje moguće samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje, uz potenciranje zajedničkih interesa umjesto onoga u čemu se ne slažemo, prenose mediji.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je jučer da se Dačićevom ocjenom da je Plenkovićeva izjava “bestidna” nastavljaju “zlonamjerne, tendenciozne i potpuno neutemeljene izjave srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj” koje najoštrije osuđuju.

IZDVAJAMO

“Čović hoće da crta nove granice, ovako bi po njemu trebala izgledati BiH, a Dodik nije jedini koji će nas prodati”

Reakcija na izjave predsjednika Srbije o potrebi stvaranja trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine...

Ovo su Komšiću uradili u Hrvatskoj i NEĆE MU BITI DOBRO

Hrvatski portal “poskok.info”, pozivajući se na pisanje također hrvatskog portala “dnevnik.ba”, objavio je vijest da je Željko Komšić, navodno, u septembru 2006. godine učio...

Silajdžić: Znate li zašto BiH smeta svakome!

– U Srbiji svjedočimo konstantnoj dvostrukoj politici prema našoj zemlji, formalnoj koja deklarativno priznaje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te suštinskoj koja u Bosni...