-7 C
Sarajevo
Thursday, January 17, 2019

Cijela BiH pobjesnela kada je shvatila ko je došao na paradu u RS: DA, to je NJEGOV SIN

U Banjoj Luci u srijedu je održana centralna svečanost povodom obilježavanja neustavnog praznika Dana Republike Srpske.

Parada je održana pred više hiljada građana Banje Luke, a ceremoniju koja je uključivala uglavnom marširanje jedinica policije, svečanih jedinica i nekoliko stotina predstavnika civilnog sektora, pratili su čelnici RS-a i Srbije.

Kako ništa nema bez pozivanja na historiju, tako je i ovog puta ulicama Banje Luke prodefilovala jedinica odjevena u srpsku uniformu iz prvog svjetskog rata, uz jednog konja i zastave. Također, kako ništa u RS ne može proći bez Haškog tribunala, ceremoniji je prisustvovao i sin optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića Darko Mladić.

Pored pješadije, defile su upotpunile i motorizovane jedinice policije, a pojavilo se i oklopno vozilo Despot proizvedeno u Bratuncu. Proslava nije prošla bez pjesme pa su Trgom Krajine odjekivale numere kao što je “Hriste Bože”.

Među prisutnima su bili predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici RS u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

“Želim da se zahvalim stvaraocima RS-a i onima koji su donosili važne odluke u važnim momentima te onima koji je grade u miru. Znam da će u budućnosti ljubav građana i snaga institucija vječno čuvati RS. Naša obaveza je graditi bolji život, da se ne dijelimo i da je branimo. Kada god smo bili ujedinjeni, RS je pobjeđivala i želim da tako bude u budućnosti”, rekla je Cvijanović, između ostalog, na samom kraju defilea.

Dan Republike Srpske obilježava se od jutra kada je u Banjoj Luci crkvenu molitvu vodio patrijarh srpski Irinej, a završit će se svečanim prijemom.

 

IZDVAJAMO

“Čović hoće da crta nove granice, ovako bi po njemu trebala izgledati BiH, a Dodik nije jedini koji će nas prodati”

Reakcija na izjave predsjednika Srbije o potrebi stvaranja trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine...

Ovo su Komšiću uradili u Hrvatskoj i NEĆE MU BITI DOBRO

Hrvatski portal “poskok.info”, pozivajući se na pisanje također hrvatskog portala “dnevnik.ba”, objavio je vijest da je Željko Komšić, navodno, u septembru 2006. godine učio...

Silajdžić: Znate li zašto BiH smeta svakome!

– U Srbiji svjedočimo konstantnoj dvostrukoj politici prema našoj zemlji, formalnoj koja deklarativno priznaje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te suštinskoj koja u Bosni...