VALENTIN INZKO KONAČNO ZAPOČEO OBRAČUN SA DODIKOM: Pogledajte kako ga je ponizio…

Izjava Valentina Inzka, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koju je danas dao za Faktor, izazvala je pravu buru u regiji te reakcije u bh. entitetu Republika Srpska.

– Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti ‘praznike’ kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti – rekao je, između ostalog, Inzko za Faktor.
Tekst s Faktora su preuzeli najznačajniji mediji u BiH i regiji, među kojima agencije Fena, Hina, Tanjug, Beta, te Blic, Index.hr, Jutarnji list, Večernji list, Alo, Radio-televizija Srbije, Nacional, Nezavisne novine, Glas Srpske i mnogi drugi.

Nakon ove Inzkove izjave, uslijedile su i reakcije. Među prvima je reagirao predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, a potom i Boračka organizacija Republike Srpske (BORS). Iz ove organizacije traže Inzkovo izvinjenje zbog, kako su naveli “teške uvrede za srpski narod i borce, kao i za sve srpske žrtve iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Drugog svjetskog rata koje su u najvećem procentu stradale upravo od NDH”. Naime, u regiranjima političara i organizacija iz RS-a Inzkova izjava se interpretira kao poređenje RS-a i NDH te kao uvreda “srpskim žrtvama i borcima”. Iz BORS-a čak traže i Inzkov odlazak iz BiH.


Oglasio se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazavši da je Inzko “poznati klovn međunarodne zajednice”, te da svojom izjavom “nije uvrijedio nikoga u Republici Srpskoj, ali jeste na kraju pokazao svoje pravo lice”.

Dodik je izjavio Srni da je “period glumatanja diplomate završen – maske su pale”, a Inzko je ovom izjavom podsjetio da pripada onima koji su u vrijeme pomenute NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu u kojoj je nestalo više stotina hiljada Srba i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini.

– Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani historije mu je bila porodica u Drugom svjetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti izgovara šta izgovara, ne misleći da ga prati cijeli jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Inzko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 eura mjesečno – izjavio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da je ova Inzkova izjava zaista ozbiljna, te da je zato komentira, ali da je on tako neozbiljan tip da ne zavređuje ni slova komentara, niti bilo kakvog susreta u budućnosti.

-Koliki je Inzko klovn govori i činjenica da ne zna ni da bi kao visoki predstavnik trebalo da čuva Dejtonski mirovni sporazum i Republiku Srpsku, kao potpisnicu tog sporazuma. Ako međunarodna zajednica u BiH želi da očuva mrvu svog dostojanstva, morala bi mu što hitnije kupiti kartu za Austriju, jer izigravajući klovna, on je od međunarodne zajednice u BiH napravio cirkus – zaključio je Dodik.

Izvor : faktor.ba

Podijeli objavu