SRBI DANAS SRBUJU: Nikolić je svojim govorom potresao Bosnu, a oduševio Dodika…

RS podsjeća, svojim postojanjem, da ima Srba u BiH, da plan da nestanu iz BiH nije uspio, da ima specijalne odnose sa Srbijom i da to nikada nijedan vijek, milenijum i nijedan čovjek ili zvijer neće uspjeti da prekine, rekao je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, na svečanoj akademiji povodom Dana RS.
Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 9. januar kao Dan RS proglasio neustavnim.

Nikolić je kazao kako se nada da će za 25. godina sjedeiti drugi ljudi, ali da imaju istu ljubav u srcu i ista osjećanja.

“Kako je i zašto nastala RS? Zato što su drugi htjeli razbiti Jugoslaviju. Kad bi mi pravili RS da nije došlo do razbijanja srpskog naroda? Kad je stvorena i kad joj u Dejtonu niko ništa nije mogao, naša sveta dužnost je da opstane, da raste i da se razvija”, izjavio je Nikolić.

Nikolić je rekao da voli BiH i želi joj svako dobro i svaki napredak.

“Ali neka se ne zanose neki ljudi u Sarajevu da ima uspješne BiH bez uspješne RS. Ne može jer znamo da nema uspješne RS bez uspješne BiH. To treba uskladiti. Mi ne mrzimo nikoga. Oni mrze našeg sveca i usuđuju se da odlučuju koji ćemo dan slaviti. To nije borba protiv dana, već protiv slavlja. Valjda bi da nam zabrane da slavimo, a mi slavimo ono malo, to što smo preživjeli, što nisu uspjeli da nam učine u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji”, dodao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je poručio da ‘dok ima RS ima i Srbije’.

“Bilo bi prirodnije da kažem da dok ima Srbije ima i RS, ali znam da je vaš ulog mnogo veći. Čestitam na referendumu i na svemu što smo uradili. Možda bi engleska kraljica voljela da nisu izglasali da izađu iz EU, ali to poštuju. Nikada nam niko nije previše vrijednovao referendume, i na Kosovu i u Srbiji ni u RS. Danas vrijednujemo, znamo snagu RS. Predstavljam građane Srbije, svi koji nešto odlučuju u Srbiji žele pojačati naše specijalne veze i naše najintimnije želje i ideje. O njima brat Mile govori otvoreno, a ja razmišljam da možda može i kao zmija uz drvo čovjek da se popne. Drago mi je što sam sve vrijeme dolazio u RS. Drago mi je što sam svjedok i ako bude trebao svjedok na Međunarodnom sudu uzdaj se u moje svjedočenje koliko god budem star.”

Nikolić je za kraj kazao: “Neka živi RS u BiH i u veoma tijesnoj zajednici sa sestrom, bratom, majkom Srbijom.”

Izvor : N1

 

Podijeli objavu